Ogledi in doživetja

Bukovniško jezero

Bukovniško jezero

Je akumulacijsko jezero, leži na površini 8 ha. Jezero obdaja gozd, na območju katerega je označenih 26 energetskih točk blagodejnega energetskega sevanja. Tudi možnost ribolova in kampiranja.

GPS: N 46.668989, E 13.339139

Bukovniško jezero

Pravljični park

V sklopu projekta SI-HU TELE-KA-LAND smo vzpostavili mrežo pravljičnih parkov pri štirih projektnih partnerjih in sicer v karjih Nagyrécse, Magyarszerdahely, v občini Dobrovnik in Moravske Toplice.

V občini Dobrovniku se pravljični park nahaja na območju Bukovniškega jezera, kjer se nahajajo štirje pravljični liki: Vila Rusalka, Vila Orhideja, Žabec Jezernik in Škrat Blagodejni.

Obiščite jih in spoznajte kaj je njihovo naloga in zakaj so postavljeni prav na ta mesta! Deležni boste lahko tudi nagrade!

Bukovniško jezero

Kapelica Svetega Vida

Se nahaja v senci starih, visokih dreves, v neposredni bližini Bukovniškega jezera. Zgrajena je bila okoli leta 1828, na mestu nekdanje lesene cerkvice.

Darežljiva narava je okolico Bukovniškega jezera prepojila z energijami, ki nas sproščajo, pomirijo in okrepijo. Že v preteklosti so ljudje upoštevajoč spoznanja geomantije, ene najstarejših ved o blagodejnih ter škodljivih področjih in črtah, gradili templje in cerkve na mestih blagodejnega sevanja. Radiestezisti so odkrili, da se pred kapelo križata dve črti moči (zmajevi črti). Tako ni naključje, da je na mestu , kjer stoji danes kapela Svetega Vida obstajala cerkev že stoletja nazaj.

Bukovniško jezero

Izvir Svetega Vida

Nahaja se ob kapelici Sv.Vida. Pravijo, da ima voda iz tega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida, sluha, prebavil, živčevja in kože. Po izročilu se moramo za boljši vid v izvirski vodi umiti oči.

V gozdu ob jezeru stoji kapelica svetega Vida, v bližini pa izvira studenec z istim imenom, katerega čudodelnost ali zdravilnost je poznana že dolgo let. S hladno vodo, ki iz izvira enakomerno teče vse leto, si ljudje umivajo obraz, izpirajo oči in/ali se odžejajo. Pravijo, da ima voda iz Vidovega izvira energijsko moč ter zdravilne učinke pri zdravljenju vida. sluha, prebavil, živčevja in kože.

Bukovniško jezero

Gozdna učna pot

Učna pot, dolga 1700 metrov, opremljena z informacijskimi tablami. Posebej primerna za naravoslovne dneve osnovnih in tudi srednjih šol.

Bukovniško jezero

Pustolovski park

Nudi odlično zabavo za vso družino: 4 različne plezalne poti različnih zahtevnosti in 58 različnih plezalnih elementov v prečudovitem gozdu na obronkih Goričkega.

Dobrovnik

Tropski vrt

Nudi odlično zabavo za vso družino: 4 različne plezalne poti različnih zahtevnosti in 58 različnih plezalnih elementov v prečudovitem gozdu na obronkih Goričkega.

Strehovci

Učna pot Sonce in planeti

Z maketo pomanjšanega Osončja, postavljena na prekmursko ravnico, je čudovita priložnost, da pogledamo ta del vesolja - Sonce in planeti - ne več z Zemljine površine, ampak z drugačne perspektive - iz vesolja.

Strehovci

Vrtnarija Adamič

Očaral vas bo vrt trajnic in razkošje cvetov.

Strehovci

Cimprača

Cimprača, zgrajena leta 1868 stoji ob vznožju strehovskih goric. Je lep primer ohranjanja kulturne dediščine.

Dobrovnik

Cerkev Sv. Jakoba

Cerkev Sv. Jakoba se prvič omenja leta 1334 v listinah rodbine Bánffy. Sedanja cerkev je bila zgrajena med leti 1794 in 1796. Freska, ki jo je leta 1982 naslikal akademski slikar Jože Zel prikazuje tri prizore, v katerih je prisoten apostol Jakob.

Sveti Jakob je zaščitnik romarjev in popotnikov.

Dobrovnik je že od daleč prepoznaven po značilnem zvoniku dobrovniške cerkve Svetega Jakoba (Sancti Jacobi). Prvotna cerkev se omenja že leta 1333, nato pa 1501. Prostorna cerkev, ki so jo zgradili okrog leta 1668 je pogorela v velikem požaru 1747.

Načrte za ureditev okolice je izdelal arhitekt Jože Plečnik.

Dobrovnik

Hiša rokodelstev

Hiša rokodelstev pod svojim okriljem združuje rokodelstvo, stalno etnografsko razstavo in trgovino. Ponudba hiše je zelo bogata in raznovrstna, primerna za različne ciljne skupine, tako za predšolske in šolske skupine, kot tudi za ostale obiskovalce, raziskovalce, radovedneže in ustvarjalce.

Madžarska samoupravna narodna skupnost je v Dobrovniku kupila hišo iz 19. stoletja, jo obnovila in v njej uredila etnografsko zbirko. Na ogled so predmeti, dokumenti, pohištvo, obleke, ki so jih darovali prebivalci Dobrovnika. Etnografska zbirka je plod štiriletnega dela v okviru taborov »Po sledeh prednikov«, v katerem je sodelovalo 40 mladih in številni strokovnjaki iz Szegeda, Mohácsa in Lendave.

Dobrovnik

Ampelografski vrt

V vrtu je na ogled čez 70 različnih sort vinske trte. Ob robu vinogradov stoji tudi spomenik Sv. Urbana s potomko najstarejše trte na svetu.

V Dobrovniških goricah so na vznožju blagih gričev vinske kleti, nad njimi pa vzorno razporejeni manjši invinogradi. Nad vinogradi so jase s čudovitim razgledom po ravninskem delu Prekmurja. V teh goricah z okrog 133.100 trtami vas vinogradniki vabijo na Gornji breg Felsöhegy, na Boršov breg – Borshegy in na Popov breg – Paphegy. Na Popovem bregu je ob kapelici sv. Urbana zasajena potomka najstarejše trte na svetu, modra kavčina.

Žitkovci

Deakova soba

Deakova soba priča o naši zgodovini in življenju naših prednikov. Stalna razstava je posvečena madžarskemu akademiku in državniku Ferencu Deáku, ki je v svojih zgodnjih letih živel v Žitkovcih.

Žitkovci

Park prijateljstva

V spomin na železno zaveso je nastal na meji med kraji Bödeháza in Žitkovci, Park prijateljstva, ki je idealna točka za počitek.